Ciprus

Ciprus a földközi tenger harmadik legnagyobb szigete. 2004 óta ők is EU tagok. Népessége 1,1 millió nagyrészt görög, kisebb részben török és egyéb nemzetiséggel. Évente kétmillió turista látogatja meg az országot. A szolgáltató szektor a GDP 78%-t teszi ki, amiből jelentős szerepet vállal az idegenforgalom. A hosszú, márciustól november végéig tartó idegenforgalmi szezonban nagyon sok vendégmunkásra van szükség a szállodaiparban és a vendéglátásban.

A sziget déli, nagyobb részét foglalja el a görögök lakta Ciprusi Köztársaság. Az északi kisebb részen a Észak-ciprusi Török Köztársaság helyezkedik el.

4-5*-os hotelek keresnek munkaerőt az alábbi munkakörökben:

  • konyhai mosogató,
  • szobalány,
  • konyhai előkészítő,
  • szakács, séf,
  • sushi séf,
  • recepciós,
  • felszolgáló, segédfelszolgáló,
  • animátor,
  • pék, cukrász,
  • kisebb létszámban sofőr, somelier, masszőr.

 

A Ciprusi Köztársaság fővárosa Nicosia, amely a sziget középső részén található. Nagyobb városok Limassol, Larnaka, Páfos, Nicosia.

Államformája elnöki köztársaság. Az országot 80 fős, öt évente választott parlament irányítja.

Munkavállalás

A magyar állampolgárok (akárcsak a többi EU tagország állampolgára) munkavállalási engedély nélkül, szabadon dolgozhatnak az országban.

Amennyiben a munkavállalás időtartama a 3 hónapot meghaladja, akkor: az ország területére való belépést követő nyolc napon belül jelentkezni kell a külföldiek számára kiadható regisztrációs igazolásért a Rendőrség helyi bevándorlási részlegén társadalombiztosítási számot kell igényelni.

Fizetések

A béreket általában hetente vagy havonta folyósítják euro-ban. A kötelező kifizetéseket, mint például a jövedelemadót, vagy a társadalombiztosítási járulékokat a munkavállaló köteles megfizetni, ezeket levonják a fizetéséből.

A munkáltató felelős a munkavállalóra kirótt társadalombiztosítási járulék és jövedelemadó befizetéséért.

Cipruson szakmánként, illetve szektoronként meghatározott minimálbért alkalmaznak, mely nem vonatkozik a munkavállalók többségére.
 

Vallás

Ciprus összlakosságának mintegy 78%-a görög-ortodox keresztény, míg 18% iszlám vallású. A vallási határok azonban a belső határ mentén élesen elválnak egymástól, az északi rész szinte teljesen muszlim, míg a déli részen szinte kizárólag keresztények élnek. A nyelvi megoszlás a vallásihoz hasonló, a vallási hovatartozás a nemzeti hovatartozást is determinálja.

Nyelvek:

Ciprus 1960-ban kiadott alkotmányának értelmében a görög és a török a hivatalos nyelv. A külföldiek magas arányának következtében az angol félhivatalos nyelvvé vált. A déli részen a szolgáltatások elérhetők görög és angol nyelven is. Az angol nyelvű külföldi dokumentumokat (diploma, születési anyakönyvi kivonat) nem kell lefordítani görögre. Angolul kommunikálnak egymás között a görög és török ciprióták is, főleg a fiatalabb generáció. A politikai kapcsolat nyelve a két rész között szintén az angol.

A legtöbb látogató (a turisták közel fele) a hagyományosan jó kapcsolatok miatt Nagy-Britanniából érkezik. Jelentős még a nagyobb európai államokból (Németország, Svédország és az utóbbi években Oroszország ) érkező turista.

Angol, élő nyelvtudásra van szükség a munkaválalláshoz. Munkakörtől függ az eklvárt tudás szint. Egy mosogatónak kevésbé kell tudni, de akik a vendégekkel közvetlenül találznak minimum az erős középfok az elvárt. Néhány munkakörben az angol mellett még egy európai nyelv ( német, francia, orosz ) ismeretére van szükség.

Utazás/ közlekedés

Aphrodité szigetére a legegyszerűbb repülőgéppel eljutni, két nemzetközi légikikötője van - Larnakában és Paphosban -, ahová számos járat érkezik.

Ciprus és a Földközi-tenger ezen részének a legnagyobb és legjelentősebb kikötője Limassol (Lemesos) szélén található. Ez az óriási kikötő egyaránt szolgálja az utas- és a teherforgalmat.

Mivel a sziget különböző részein sok érdekes látnivaló akad, érdemes buszra vagy autóba szállni, de utazhatunk taxival is. Vonatok azonban nem közlekednek Cipruson.

Nagyobb városok közötti "taxi-járatok": 4-7 utast szállítanak, hétfőtől péntekig reggel és este hat között félóránként. Helyek előre foglalhatók.

Négysávos autóutak kötik össze a fővárost, Nicosiát a négy nagy part menti várossal, Limassollal, Larnacával, Paphosszal és Agia Napá-val.

Cipruson baloldali közlekedés van érvényben, a nemzetközi közlekedési táblák, amelyek azonosak az általunk ismertekkel, az utak bal oldalán találhatók. A vezetéskor megengedett véralkoholszint 0,5 mg/ml.


 

CsatolmányMéret
hotel.jpg28.48 KB